A prémium gin alapvetően borókabogyóból készül és különleges összetevőkkel van gazdagítva, például gyógynövényekkel, fűszerekkel vagy gyümölcsökkel. Nem csupán az összetevők minőségében különbözik az átlagos változatoktól, hanem az elkészítés folyamatában is, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a precizitásra, a technológiai innovációkra és a tradicionális módszerek ötvözésére.
A prémium gin egyik legnyilvánvalóbb jellemzője a kifinomult, egyedi ízvilág, amit az alapanyagok gondos kiválasztása és a lepárlás módszere biztosít. Az ízek harmóniája a boróka mellett olyan növényekből származik, mint a koriander, az angelikagyökér, a citrusok héja stb.
Az összetevőknek és az elkészítési módnak hála a nedű nemcsak ízben, hanem illatában is rendkívül gazdag, valamint komplex, ezért azonnal kitűnik a hagyományos variációk közül. A prémium gin előállításakor a lepárlási folyamat is kulcsszerepet játszik. Többnyire kis mennyiségben, kézműves módon készül. A lepárlást rézüstökben végzik, ami évszázadok óta bevált módszer.