A fekélyes láb kúrája hosszú folyamat

Ha diabétesszel küzdünk vagy mozgásszegény életmódot élünk, akkor bizony ápolás nélkül kialakulhat több kellemetlen mellékhatás. Például negatív szövődmény a fekélyes láb. Ha ez megjelenik, akkor már jócskán benne vagyunk a betegségben és mielőbb el kell kezdeni a terápiát, hogy ne jussunk el a műtétig, amputációig vagy a halálig.

Tipikus jelek esetén próbálkozhatunk a megelőzéssel és ha jól csináljuk, sikerre visszük. Ilyen szigmák a kitágult, kemény erek, feldagadt, gyulladt vérző, fáradt, nehéz, fájdalmas végtagok. Ha a fekélyes láb már létrejött, akkor lassú és igen hosszú folyamat vezet a gyógyulás rögös útján, de nem szabad feladni, mert visszafordítható és az élet is meghosszabbítható a kezelésével. Először is figyeljünk oda a lábfej, a boka, ujjak alatti rész vagy a lábak belső oldalára, hogy sebmentes és tiszta legyen. Bármi megjelenik ott, abból kifejlődhet a fekélyes láb. Sajnos kiújulhat, de sűrű ellenőrzéssel és karbantartással kivédhetjük mindezt.

 Ha az érszűkületes láb fáj, menjünk orvoshoz!

A verőerek betegségeivel viaskodóknak jót tesz, ha évente párszor elmennek orvosi ellenőrzésre, így megelőzve a komolyabb kór kialakulását. Az érszűkületes láb megjelenése Magyarországon sajnos az élmezőnyben van. Amennyiben járásra erősödik a lábunkban a fájdalom, viszont nyugalomra szűnik, lábikra görcs támad meg, folyamatosan hidegek a végtagjaink, esetleg érzészavarral hadakozunk, akkor úgy tűnik, hogy az érszűkületes láb nálunk is kialakulóban van.

Viszont, mielőbb felvesszük a kesztyűt és dolgozunk ellene, annál nagyobb az esély, hogy visszafordíthatjuk. Vannak természetes módok, amelyekkel megtehetjük ezt. Például csökkentsük a koleszterinszintet, fogyasszunk több gyógynövényt, mustármagot, fokhagymát, hogy megelőzzük az érfalra tapadó plakkok kialakulását, mozogjunk naponta, hogy a stressz leredukálódjon és a vérnyomás szintbe álljon. Mindezek mellett a legfőbb dolog, ami segíti az érszűkületes láb kialakulását, az a dohányzás, tehát erősen ajánlott letenni az egészségünkért.