A SUSE Linux képes betölteni a szerver és a felhő közti űrt

SUSE Linux képes

A jelenlegi trendek azt diktálják, hogy a vállalatok egyre inkább felhő alapra helyezzék a munkájuk IT részét. A SUSE Linux Enterprise 15 Server Service Pack célja éppen az, hogy ebben legyen a fejlődni kívánó vállalatok segítségére, pontosabban lehetőséget kínál arra, hogy sokoldalúságának köszönhetően a vállalati alkalmazásokat integrálni lehessen a felhő-alapú platformokba. Hasonlóképpen, a Servergardennél bérelhető szerverek is felkészültek az új korszak felhő-megoldásaira.

A SUSE vezető fejlesztője is a felhőre koncentrál

„A SUSE Linux vállalati kiadása egy igen modern és moduláris operációs rendszer, ami segít a többfaktorú IT technológiák egyszerűsítésében” – mondta Thomas Di Giacomo, a SUSE vezető termékfejlesztési mérnöke, majd megerősítette, hogy „a vállalatok igen könnyedén képesek integrálni a termékünket az igényeiknek megfelelően. Mi a vállalatokkal szoros együttműködésben fejlesztjük a SUSE-t. Voltaképpen ezt jelenti a számunkra a nyílt forráskódú szoftver. Számunkra az a legfontosabb, hogy a rendszerünk pontosan a vállalatok igényeihez igazodjon és tökéletesen illeszkedjen a felhő alapú környezetekkel.”

Miért optimális választás az SLES 15 SP1 a vállalatok számára?

  • Könnyen megy az átállás a közösségi verzióról a vállalati verzióra. Konkrétan pár klikk és kész.
  • Kiterjesztett támogatás. Az SLES 15 SP1 kétszer annyi SOC (System on Chip) beállítást támogat, mint az elődje. Ez kibővíti az ipari és a tárhely szintű szerverautomatizálás lehetőségét, továbbá sokkal több IoT (Internet of Things) eszközt támogat 64-biten, mint eddig. Raspberry PI-hez mostantól full HDMI audió és videó támogatással rendelkezik.
  • Segít a munkaterhek optimalizálásában. Az új Intel Xeon és Optane DC processzoroknak köszönhetően akár kimagaslóan nagy adatteherrel is könnyen megbirkózik.
  • Magasabb szintű hardware-es adatvédelem. Az SP1 támogatja az AMD Biztonságos és Kódolt Virtualizációs technológiáját (SEV). Továbbá támogatja az AMD Biztonságos Memória Kódolását is (SME), ami a rendszermemóriát egyetlen kulccsal védi.
  • Gyorsabb frissítések, rövidebb leállás. Ezt nem kell nagyon magyarázni.
  • A Modular+ jóvoltából sokkal több portfólió termék telepíthető egyszerre. Ilyenek például a SUSE Manager, a SUSE Linux Enterprise Real Time és a SUSE Linux Enterprise Point of Service.

De ezen felül számos támogatással rendelkezik. Ilyenek: Offline frissítés(!), Reporitory Mirroring Tool, különböző szoftver-frissítések,  Python 2 és 3 támogatás, OpenLDAP helyett 389 Directory Szerver.

Az SLES 15 SP1-nek 13 éves élettartama van, amelyből 10 év az általános támogatás, a maradék három a kiterjesztett támogatás ideje. Az SP1-t fél év múlva fogja felváltani az SP2-es verzió.

Vélemény, hozzászólás?