Légzésterápia

Buteyko-féle légzés asztma, szénanátha és orrdugulás ellen

A Buteyko-féle légzéstechnika egyszerű, de rendkívül hatásos önkezelő módszer azoknak, akiknek a légzésével problémája van. Kiemelkedően hasznos orrdugulás, állandó megfázás vagy asztma esetében. Ezen kívül hasznos lehet még a fejfájás, a pánikrohamok és az állandó fáradtság leküzdésében is.

Prof. dr. Konstantin Pavlovich Buteyko orvosprofesszor az ötvenes években fejlesztette ki teóriáját, miszerint a kevesebb légzés több oxigénhez juttatja a szervezetet. Kipróbált módszerének továbbfejlesztésén kezdett dolgozni, és a legkülönfélébb betegségekben szenvedő pácienseinél ért el vele eredményt. Az asztmásoknál megfigyelte, hogy minél kevesebbet lélegeznek, annál ritkábban jelentkezik náluk roham.

A Buteyko-módszer nagyon egyszerű. A Buteyko tréning során megtanult gyakorlatok célja, hogy kevesebb oxigént lélegezzünk be és kevesebb szén-dioxidot lélegezzünk ki. Széndioxid-hiány hatására a hörgők és az erek falában lévő simaizmok görcsösen összehúzódhatnak, ez rontja a vérkeringést. A következmény: hideg végtagok, fejfájás, idegesség, szédülés. A meggyorsult légzés további szimptómái között gyakran előfordul a mellkasi szorítás, a fáradtság, a koncentrációzavar, ingerlékenység, félénkség vagy a depreszsziós viselkedésminták.

A Buteyko élő online tréning résztvevői a gyakorlatok által megtanulják hogyan alakítsák ki saját helyes légzésüket a mindennapokban, ezáltal megszabadulhatnak betegségeik tüneteitől, és ezen felül még számos egyéb pozitív mellékhatást tapasztalhatnak meg, úgy mint tartósabb, jobb koncentráció; megnövekedett belső nyugalom; kevesebb stressz; pihentetőbb, mélyebb alvás; több energia; nagyobb munkabírás; jobb terhelhetőség; sokkal jobb életminőség; nagyobb életkedv; boldogabb élet. Ezért Buteyko professzor légzési módszere mindenkinek hasznos, nemcsak betegeknek.