Melyek a kerttervezés alapelvei?

A tavasz közeledésével mind a tapasztalt, mind a kezdő kertészeknek aktuálissá válnak a zöldterület meleg évszakra való felkészítésének problémái. Egyesek azon gondolkodnak, hogyan kezdjenek neki a tél utáni munkálatoknak, mások pedig azon, mikor fogjanak hozzá a palánták kiültetésének. Mindannyian eltűnődnek azon, hogy a kerttervezés milyen eszközökkel legyen megoldva. Egyrészt fontos az esztétika, hiszen az udvar a pihenés helyszíne. Másrészt a kert kialakítása megköveteli a növények helyes elrendezését a területen. A fénykedvelőknek a napon, az árnyékkedvelőknek a fák vagy épületek árnyékában a helye.

Ez biztosítja, hogy a növények virágokat és az ágyások jó termést hozzanak. A kerttervezés alapjainak ismerete sokat segíthet a döntésben. Ezek elsajátítása azonban hosszú és időigényes folyamat. Komoly megközelítést és cselekvések sorozatát igényli. Mindig azzal kezdődik, hogy kiválasztjuk a kert megfelelő helyét a telken. A kerttervezésnél figyelembe kell venni a fényviszonyokat, a talaj minőségét és még sok mást is.

Miért jó a csepegtető öntözés a növényeknek?

A vízhiányos időkben a takarékos locsolórendszerek egyre népszerűbbé válnak. Az egyik ilyen rendszer a csepegtető öntözés, ami pazarlás nélkül, közvetlenül a növények gyökeréhez juttatja a vizet. A berendezés lehetővé teszi a gazdaságos vízfelhasználást és a magas terméshozamot. A víz nem kerül a levelekre, így csökken a betegségek terjedésének esélye, a növényvédő szereket nem mossa el a víz és kevesebb gyomnövény nő. A csepegtető öntözés a vizet közvetlenül a gyökerekhez irányítja, amivel a vízfogyasztás jelentősen csökkenthető.

A rendszer bármilyen méretű és alakú kerthez alkalmazható. A szükséges csövek és csatlakozások pontos számának kiszámításához viszont egy tapasztalt szakértőre van szükség, aki vázlatot készít az öntözőrendszerről. A berendezéshez különböző vastagságú csövek és más alkatrészek szükségesek. Ezeknek az elemeknek a megfelelően kivitelezett telepítése takarékos csepegtető öntözést eredményez, ami drasztikusan csökkentheti a kert öntözésére felhasznált víz mennyiségét és növelheti a locsolás hatékonyságát.