Most még fontosabb lesz a megfelelő nyílászáró javítás

A nyári hónapokban sokan döntenek a lakásfelújítás mellett. Nem csak az ekkorra időzített szabadság szól mellettük, hanem a hőmérséklet is. Nehezen képzelhetnénk el a tél derekán egy ingatlan korszerűsítést, így a szezon egyértelműen erre az időszakra tehető. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nyílászárók cseréje mellett egyre többen választják azok javítását. Ezzel nem csak pénzt, hanem időt is lehet spórolni.

 

De miért is bírnak ilyen kiemelt szereppel a nyílászárók? Nem pusztán a biztonság apropóján érdemes azokra gondolni, hanem a hőszigeteléssel összefüggésben is. Kevés dolog rosszabb annál, amikor a nyári kánikulában nem működnek rendesen az ablakok, de szerencsére van, ahol mindig lehet számítani megfelelő nyílászáró javításra. Hiába ugyanis a klíma, ha közben az ablakok felől árad befelé a kinti hőség.

Gyakran előforduló probléma, hogy az ablak nem nyílik vagy szorul és megakad. Az ilyen gondok azonnali orvoslást igényelnek. A túl vékony üvegek egyértelműen rányomják bélyegüket a hőszigetelésre. Főként régebbi nyílászárók esetében fordulhat elő, hogy a zsanérok, pántok eltörnek, az ablakot a helyére kell emelni, vagy a két üvegréteg között pára, szennyeződés jelenik meg. Jó hír azonban, hogy mindezek a dolgok helyrehozhatóak a megfelelő szakember segítségével.

 

Az elmúlt nyarak tapasztalataiból kiindulva valószínűleg idén sem maradnak majd el a hőségriadóval telő hetek. Nagyon fontos, hogy minden szempontból felkészüljünk azokra. A szakemberek gyakran hangsúlyozzák, hogy az ablakok becsukásával és elsötétítésével sokat lehet tenni a komfortos belső klíma érdekében. Tény, hogy több fokkal hűvösebb lehet így a lakásban, és akár klíma nélkül is elviselhető a hőség. Természetesen ehhez az szükséges, hogy a nyílászárók megfelelő állapotban legyenek.

 

Hasznos választásnak bizonyulnak a különféle árnyékolástechnikai megoldások is, amelyek tovább csökkentik a beszűrődő napfény és hő mennyiségét. A redőnyök töretlen népszerűségnek örvendenek, de megéri a természetes megoldásokban is gondolkodni. Így egy ablakot leárnyékoló fa szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy kevésbé jusson be a meleg a lakásba. Gondolkodjon előre, hiszen még nincs késő a nyílászáró javításhoz szakembert találni!