Széles acél felni és gumi? Jöhet?

Egyre többen veszik fontolóra a szélesebb keréktárcsa normál méretekkel rendelkező abroncs kombinációját. Valóban megéri ez, és semmilyen negatív módon nem befolyásolja az acél felni teljesítményét? Ha valaki józan határokon belül mozog, és semmilyen extrém ötletet nem valósít meg, akkor bizony még hatékony is lehet a végeredmény.

Sok olyan profi gumis műhely van, ahol hamar meg tudják mondani, hogy milyen párosítások jöhetnek szóba. Egyeseket bizony meglepnek a lehetőségek, hiszen gyakran igen meglepően tág határokon belül lehet ügyeskedni az acél felni és az abroncs párosításával.

Szigorúan véve azonban a legtöbb esetben csak 4 méret engedélyezett. Egy 6 colos acél felni például elbír egy 175 és 205 közötti gumit. De egy profibb szakember biztos segíteni tud a 165 és a 215 is abroncsokkal egyaránt. Az egyes gumitípusok, gyártmányok között sokszor több mint 10 milliméter különbség van a futófelület szélességében.

Ezért sem nevezhető a fenti egy kőbe vésett szabálynak. Azonban a fenti helyzet legtöbbször fordítva fordul elő. Hogy is van ez? Nos, a legtöbben azt akarják tudni, hogy milyen széles gumi jöhet szóba egy acél felni esetén?

Az előbbieket figyelembe véve, itt inkább mértékletességre intenek a hozzáértők. Ha ismét egy 6 colos tárcsa marad a példa, akkor egy 215-ös gumival lehet, hogy már nem is ér el jobb tapadást az ember, összehasonlítva mondjuk egy 185-össel.

Alfa Romeo felni: nem kell senkit sem megzavarjon az ET

A keréktárcsák összes paraméterével tisztában kell lenni, amikor a vásárlásra kerül sor. Nincs ez másképp az ET esetében sem, ugyanis egy rosszul megválasztott Alfa Romeo felni a futóművet hamar tönkre teheti. De miért is annyira fontos ez?

Illetve hogyan lehet egyszerűbben értelmezni ezt az értéket? Nos, el lehet képzelni egy vizes kancsót, amit felemel az ember és egyre távolabb tartja magától.

Pontosan így növekszik a kerékcsapágyak és a felfüggesztés bizonyos elemeinek terhelése is akkor, ha az Alfa Romeo felni palástja a tervezett helyéről el van tolva. A hozzáértők szerint, ennél nagyobb baj is lehet, főleg akkor, ha túlságosan megbolygatja a futómű geometriáját a tulajdonos.