Alkoholista a családban – nehéz helyzet, de van megoldás

Családtagként, barátként is nehéz lehet végignézni, hogy szerettünk alkoholhasználati zavarral küzd. Sokan elgondolkodnak azon, hogy mit tehetnek a helyzet megváltoztatásáért, ilyenkor fontos kérdés az is, hogy az illető egyáltalán akarja-e a segítséget. Az alkoholizmus az a kifejezés, melyet az alkoholfogyasztási zavarral küzdő személyre használnak. Az ilyen embereknek mind fizikai, mind pszichológiai függése van az alkoholtól. Ezek a zavarok lehetnek enyhék és súlyosak is, a korai kezelés és beavatkozás pedig segíthet az alkoholfogyasztási zavarban szenvedőknek. Bár az mindig az érintett személyen múlik, hogy elindul-e a józanság útján, a család, a barátok is segíthetnek a döntésben.

Aki már valamennyire beleásta magát a témába, bizonyára találkozott a funkcionális alkoholista kifejezéssel. Erről akkor beszélünk, amikor valaki látszólag szép életet él, jó munkája, szép családja van, tehát nem látszik rajta, hogy alkoholista lenne, viszont mégis elkezd kialakulni nála a függőség.

Sokszor pedig nem elég az akarat, az önmegtartóztatás akkor, ha valaki le szeretne szokni az alkoholról, hanem profi segítségre van szükség. A funkcionális alkoholista problémákra is megoldást kínál a Felépülők Családi Felépülési Központ, ahol 28 napos felépülési programot kínálnak az érintetteknek.

Családtagként, barátként a szakemberek azt tanácsolják, hogy óvatosan közelítsünk az alkoholbeteghez. Ennek első lépése az alkoholfogyasztási szokások megismerése, mielőtt tehát bármit is tennénk, fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a barátunk szenved-e alkoholfogyasztási zavarban, ami több annál, minthogy időnként túl sokat iszik.

Az alkoholizmus fokozatairól is tájékozódhatunk, ha ellátogatunk a Felépülők Családi Felépülési Központ honlapjára, ahol egy 28 napos bentlakásos programot ajánlanak az érintetteknek. Amikor azt halljuk, hogy alkoholista, akkor sokan még mindig csak a holtrészeg emberekre gondolnak, akik egész nap a kocsmában ülnek. Holott ennél sokkal árnyaltabb a probléma és itt jön megint képbe a funkcionális alkoholista fogalma. Hogy mi a normális és mi nem az, hogy mekkora az az alkoholmennyiség, aminek a fogyasztása probléma, arról a WHO is közzétett egy ajánlást. E szerint nőknél a heti 14 egység, míg férfiaknál a heti 21 egység alkohol fogyasztása még nem jelent problémát.

Azonban azzal is érdemes tisztában lenni, hogy az alkohol pszichoaktív anyag, ami addiktív potenciállal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a rendszeres fogyasztása hozzászokáshoz, vagyis függőséghez vezethet bárkinél. A Felépülők Családi Felépülési Központ alapvetése is az, hogy ha valaki rendszeresen fogyaszt alkoholt, az már kockázati ivónak tekinthető, hisz bármikor a függőség kialakulásához vezethet.

A szociális ivásról és a kóros ivásról is tájékozódhat az, aki ellátogat a felepulok.hu honlapra, de ami még fontosabb, a funkcionális alkoholista kérdésében is, az, hogy milyen megoldás létezik a problémára.

Mit tehet a család, a barátok?

Sokan szeretnének érintett szerettükkel elbeszélgetni az aggodalmaikról, azonban ezt nem mindig könnyű megfogalmazni. Ha már megszületett bennünk az elhatározás, az első, hogy gyakoroljuk be, hogy mit is fogunk mondani. Tudassuk az érintettel, hogy törődünk vele és próbáljunk meg pozitív és támogató kifejezéseket használni. Ne vádaskodjunk és tegyük lehetővé, hogy az alkoholproblémákkal küzdő szerettünk aktív résztvevője legyen a beszélgetések. Ilyenkor hasznos lehet, ha egy konkrét aggodalmat fogalmazunk meg, és megemlíthetünk olyan helyzeteket is, amikor az alkohol nem kívánt hatást okozott, például erőszakos viselkedést, vagy túlzott költekezést, ami káros gazdasági hatással járt. Fontos az is, hogy a reakciótól függetlenül mindenféle válaszra készüljünk fel, maradjunk nyugodtak és biztosítsuk a szerettünket arról, hogy tiszteljük és támogatjuk. A nagy beszélgetéshez érdemes alaposan átgondolni, hogy mi is lenne a megfelelő időpont és helyszín erre. Válasszunk olyan helyszínt, ami nyugodt, ahol lehetőség van a beszélgetésre úgy, hogy mindketten teljes figyelemmel tudunk a másik felé fordulni. Az pedig szintén nagyon fontos, hogy a másik személy is józan legyen.

Mit kínálnak a Felépülők?

A Felépülők Családi Felépülési Központ egy 28 napos bentlakásos programot kínál az érintetteknek, ahol 70-75 százalékos hatékonysággal tudják kezelni a függőséget. Fontos tudni, hogy saját tapasztalatokkal rendelkező addiktológiai szakemberek segítenek az érintetteknek, akik tudják, hogy min megy keresztül az, aki az alkohol démonával küzd. Felépülő alkoholistaként átélték azokat a dolgokat, melyeket az érintettek is, tudják, hogy melyek azok a módszerek, amik működnek és melyek azok, amit nem. Azért dolgoznak, segítenek, hogy a már működő dolgokat tárják a segítséget kérők elé, hogy ne jusson az ember újra és újra zsákutcába.

A módszert, amivel a Felépülők Családi Felépülési Központban dolgoznak, már több mint 70 éve használják igen nagy sikerrel. A modell neve Minnesota-modell, és az eredmények sem maradnak el, a programban résztvevők 70-75 százaléka józan életet él a továbbiakban, eredményesen és boldogan. És voltaképp ez lehet mindenki célja.

Maga a Minnesota-modell Amerikából származik, egy bentlakásos, több hónapos terápiás program, ahol az esetek nagy részében saját élménnyel bíró munkatársak segítik sorstársaikat. Ezek az önkéntesek vagy fizetett munkatársak segítik a terápiát, a gyógyulásban aktív szerepet vállalva, mindezt egészségügyi, orvosi alapokon. Ez a modell igen elterjedt az Egyesült Államokban, a programok mintegy 80 százaléka ezen alapul. Hazánkban nagyjából harminc éve jelent meg, és máig ez a leghatékonyabb az alkoholizmus kezelésében.

Az alapelvei közé tartozik az absztinenciára fókuszált szemlélet, ami az anonim, 12 lépéses önsegítő csoportok elvein alapul. Azt is alapvetésnek tekintik, hogy az alkoholizmus betegség, egy kémiai függőség, mint a gyógyszerfüggőség, ami több síkon is jelen van: fizikai, pszichológiai, szociális tényezők is szerepet játszanak benne, és a lelki és szellemi tényezők szintjén is jelen van. A modell alapvetése továbbá, hogy a függőség nem valamilyen pszichés probléma következménye, hanem elsődleges. Valamint az intenzív programot a csoportterápia, felvilágosító előadások és tanácsadások alkotják. Ezt kínálja a Felépülők Családi Felépülési Központ 28 napos programja is.

A központban a 28 nap során tapasztalt szakember is jelen van a nap 24 órájában. A stáb tagjai több mint 50 évnyi felépülési tapasztalattal, saját élménnyel rendelkeznek. A programok itt személyre szabottan, egyéni és kiscsoportos formában zajlanak és a program ideje alatt egyéni konzultációs lehetőséget is biztosítanak. A 28 nap után sem engedik el az érintettek kezét, ingyenes utógondozás zajlik személyesen vagy online. Összességében a 28 nap során 120 óra tematikus, vezetett csoportfoglalkozást kínálnak, 48 óra egyéb támogató programot, 34 órányi természetben töltött, célzott szabadidős programot és egy tematikus családi napot is. Mindezt egy festői környezetben, a természet lágy ölén, diszkréten, turistáktól mentes helyen.

A funkcionális alkoholista kérdésében is válasz lehet tehát a Felépülők Családi Felépülési Központ, ahol a jelentkezés folyamatos, legyen szó akár a felépülési bentlakásos programról, akár a többi konzultációról. A részletes tájékoztatást megtalálja mindenki a felepulok.hu weboldalon, ahol már fel is lehet venni a kapcsolatot a központtal. Sosem késő a gyógyulás útjára lépni, fontos ezt szem előtt tartani.