Öntöző ára: mi mennyibe kerül és miért?

Sok mindentől függ, hogy mennyibe kerül egy locsolórendszer. Érthető módon az öntöző ára egy meghatározó tényező a klienseknek. Jó, ha minden érdeklődő tudja, hogy az efféle rendszerek esetében nincs forint/négyzetméter ár. Mitől is függ akkor, hogy mennyibe kerül a szerkezet?

Az egyik legfontosabb adat a terület mérete. A kert paraméterei azért lényegesek, mert ugye minél nagyobb a zöld terült, annál több ásással és munkával jár az egész. A szakemberek a csőhálózat telepítésekor többet kell ássanak, illetve több alapanyagot kell felhasználniuk és több zónát kell kialakítaniuk.

Az öntöző ára a nagyobb kertben azért is magasabb, mert nagyobb hatókörű szórófejekre van szükség. Azonban az egyik előny itt, hogy fajlagosan, azaz területegységre vonatkoztatva annál olcsóbb az öntöző ára, minél nagyobb a beöntözött terület. Miért? Mert a méretesebb kert locsolására takarékosabban alkalmazhatók a nagyobb öntözési sugarakkal dolgozó szórófejek.

Az, hogy végül mekkora lesz az öntöző ára, attól is függ, hogy milyen a terület minősége és tagoltsága. Annál olcsóbb az egész, minél inkább egyenes vonalakkal határolt a területrész. Ha tagolt, hullámvonallal szegélyezett, sok kiugrót, beugrót tartalmazó kertről van szó, akkor a projekt többe fog kerülni.

Milyen legyen az öntözőrendszer Szeged városában?

A locsolórendszerek három típusba sorolhatók. Az egyik, sok helyen még mindig megfigyelhető öntözőrendszer Szeged településén a manuális kivitelű. A kézi irányítású locsolórendszerként is ismert megoldás, ahogy a neve is mutatja, nem automatikusan funkcionál.

Az öntöző zónák mechanikai irányítását végző elektromos szelepek helyén csapokkal van ellátva. A tartozékok megnyitásával lehet elindítani az adott öntöző zónán lévő szórófejeket, tehát az öntözést.

A manuális öntözőrendszer Szeged városában csakis egyetlen előnnyel rendelkezik, mégpedig azzal, hogy ha jól vannak kiosztva a szórófejek, akkor egyenletes lesz az öntözés. Hátrány persze a tény, hogy mivel az öntözési időtartam emberi irányítás alatt áll, sokkal tovább tart az optimálisnál. A növények tehát vagy túl sokat, vagy túl keveset kapnak a szükséges vízből.