Érszűkület – mutatjuk a leggyakoribb tüneteket

érszűkület

A fejfájás, a fáradtság és az álmosság veszélyes betegség kialakulását jelezheti. Az érszűkület megjelenéséhez több tényező is hozzájárul, amelyek általában kéz a kézben járnak egymással. Ezek a magas vérnyomás, az érelmeszesedés és az oszteokondrózis. A vérnyomás emelkedések az érrendszer csökkent rugalmasságát eredményezik, míg a nyaki porckorongbetegség és a plakkok hosszútávon érszűkülethez vezetnek.

A betegség kezdeti szakaszában enyhe, alkalmi fejfájás, szédülés és általános gyengeség jelentkezik, de ha nem észlelik és nem kezelik időben, a fejfájás egyre gyakoribbá és intenzívebbé válik, végül a fájdalomcsillapítókkal is nehezen lesz megszüntethető. Előrehaladott stádiumban a fejfájás állandóvá válik, az általános közérzet jelentősen romlik, a folytonos gyengeség jelentősen csökkenti a munkaképességet, károsodik a mozgáskoordináció, a gondolkodási folyamatok, a memória és az alvás minősége. A legijesztőbb tünet az átmeneti agyvérzés vagy a stroke kialakulása. Amint látható, az érszűkületet nem szabad félvállról venni!

Az érelmeszesedés gyógyítása csak a pácienssel együttműködve történhet

Mint minden más betegség esetében, itt is minél korábban fordulunk orvoshoz, annál jobbak a kilátásaink. Ne kockáztassuk az egészségünket azzal, hogy szemet hunyunk a tapasztalt tünetek felett! Mindig jobb, ha orvoshoz fordulunk, aki megnyugtat minket és a szeretteinket, és megbízható tudnivalókkal szolgál az érelmeszesedés gyógyítása terén. A betegség az egész testben érintheti az artériákat és a különböző szerveket, ezért az érelmeszesedés gyanújával kezelt betegeket mindig több szakember kezeli.

A betegség krónikusnak tekinthető, vagyis az érelmeszesedés gyógyítása teljes mértékben nem lehetséges, de megfelelő gondozással a lefolyás kontroll alatt tartható, kellemetlenségek és szövődmények kockázata nélkül. Ez elsősorban az életmód megváltoztatását jelenti. Fontos a kiegyensúlyozott étrend, a megfelelő mértékű testmozgás és a káros szokások elhagyása. Az orvosok készek részletes tájékoztatást adni az érelmeszesedés gyógyítása terén, de mindez attól függ, hogy a beteg mennyire tartja be az új életmódot.

Vélemény, hozzászólás?