Az öntöző rendszerek lényeges tartozékai

A mai modern locsolórendszerek számos olyan tartozékból épülnek fel, amik az öntözést sokkal jobbá, hatékonyabbá és pontosabbá teszik, levéve ennek a terhét a tulajdonos válláról. Az öntöző rendszerek a mágnesszelepek hiányában nem épülhetnek meg. Milyen tartozékokról van szó? Olyan elektromos szelepek ezek, amik mechanikusan működtetik a locsolóberendezés bizonyos zónáit.

A vezérlő automatika elektromos jeladására nyitnak és zárnak, pontosan úgy, mint bármilyen más csap. A lényeg, hogy csakis addig hagyják áramolni az adott öntözőzónába a vizet, amíg a vezérlő ismét egy jellel el nem zárja a szelepet. Az öntöző rendszerek mindegyik zónáján tehát kötelezően lenni kell egy mágnesszelepnek. Szintén nem hiányozhatnak a szórófejek, amik minden locsolózónán helyet kell kapjanak.

Általában egy zónán csak egyféle típusú szórófejet lehet elhelyezni. Például a rotoros vagy épp a spray szórófej semmiképp sem kaphat helyet egymás mellett. Aki így jár el, az egy hatalmas hibát követ el. A szórófejek helyes megválasztása, kiosztása közvetlenül meghatározza az öntözőberendezés hatékonyságát. Érdemes tehát egy picit bővebben beszélni ezekről.

Manapság nagyon kedvelt a permetező, spray szórófej. Milyen öntöző rendszerek és kertek esetében válnak ezek be? Ha kisebb területről van szó, akkor nyugodtan bevethetők ezek. Az öntözendő szög teljes keresztmetszetén bocsájtja ki a vizet. Főleg sűrű kiosztásban található meg, hiszen nem nagy távolságok megöntözésére használhatók.

Öntözőrendszer Veszprém: a kedvelt szórófejek

Közepes méretű kertekbe jobban megéri egy másik típust választani. A rotoros szórófej az öntözőrendszer Veszprém településén segíti annak a hatékonyságát, hiszen a nagy összefüggő területek megöntözésére lett tervezve. A termékeknek a rotorszerkezete úgy állítható be, ahogy azt az  adott terület megkívánja.

Ott vannak még a fúvóka fejek is, amik roppant hatékony elemek az öntözőrendszer Veszprém esetében. Elsősorban kis vízhozamnál, illetve kis víznyomásnál alkalmazzák. Olyan locsolórendszereknél, ahol valamiért nem garantált a nagyobb víznyomás, tökéletesen beválnak ezek. Kis és közepes távolságokra lettek kifejlesztve.